De onbalansmarkt, hoe werkt dit eigenlijk?

Weet u al wat de onbalansmarkt betekent?

De onbalansmarkt is een essentieel aspect van de energiemarkt, waar energieleveranciers actief handelen om het elektriciteitsnet in balans te houden. Dit gebeurt door het verschil tussen de productie van elektriciteit en het verbruik te stabiliseren. De markt treedt in werking wanneer er een tekort of overschot aan stroom op het net is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op zonnige dagen wanneer er meer stroom wordt geproduceerd dan nodig, of tijdens piekuren wanneer er meer vraag is dan aanbod. Dit systeem zorgt ervoor dat de energieleveranciers bij kunnen springen om deze onbalans te corrigeren, wat van cruciaal belang is voor de stabiliteit van het netwerk.

Hoe werken de prijzen op de onbalansmarkt?

Op de onbalansmarkt fluctueren de prijzen enorm. Op momenten van overschot, zoals op heldere zonnige middagen, zijn de prijzen voor elektriciteit vaak lager. Dit is een uitgelezen moment om elektriciteit op te slaan in uw thuisbatterij. Wanneer er minder aanbod is en de vraag toeneemt, stijgen de prijzen. Op deze piekmomenten kunt u de opgeslagen energie verkopen tegen hogere tarieven, wat bijdraagt aan een lagere energierekening. Deze dynamiek biedt slimme consumenten en bedrijven de kans om actief deel te nemen aan de energiemarkt en tegelijkertijd hun energiekosten te beheersen.

Hoe kunt u uw thuisbatterij inzetten op de onbalansmarkt met Solve Techniek?

Een thuisbatterij, in combinatie met een dynamisch energiecontract en een slim energiemanagementsysteem, stelt u in staat om actief deel te nemen aan de onbalansmarkt.
Solve Techniek kan u adviseren over hoe u deze technologie het beste kunt benutten. Door op strategische momenten elektriciteit op te slaan of juist te leveren, kunt u niet alleen besparen op uw energierekening, maar ook bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Dit is vooral voordelig in tijden van extreme weersomstandigheden of andere fluctuerende omstandigheden die de energieprijzen beïnvloeden.

Bent u geïnteresseerd in hoe u als particulier kunt profiteren van de onbalansmarkt?

Hoewel deze markt oorspronkelijk bedoeld was voor grote spelers, biedt de moderne technologie van thuisbatterijen nu ook kansen voor individuele huishoudens en kleine bedrijven.

Solve Techniek is gespecialiseerd in het adviseren en implementeren van dergelijke systemen. Neem vrijblijvend contact op om te ontdekken wat Solve Techniek voor u kan betekenen, zowel thuis als voor uw bedrijf, en begin met het slim beheren van uw energieverbruik en -kosten.